Microsoft levert noodoplossing voor Exchange Y2K22-bug

Microsoft levert noodoplossing voor Exchange Y2K22-bug

Microsoft levert noodoplossing voor Exchange Y2K22-bug

Microsoft heeft een officiële oplossing uitgebracht voor de “Y2K22”-bug die voorheen verhinderde dat lokale Exchange-servers e-mails konden verzenden. Dit probleem begon op 1 januari 2022 om middernacht en zorgde ervoor dat e-mails vast kwamen te zitten in transportwachtrijen als gevolg van een datum controlefout in de FIP-FS-antimalware-scanengine.

De Microsoft Exchange Y2K22-bug werd voor het eerst gemeld door een Exchange-beheerder op Reddit en is van invloed op Microsoft Exchange Server 2016 en 2019. De rapporten suggereren dat dit probleem verschillende foutmeldingen heeft veroorzaakt in het gebeurtenislogboek van de Exchange Server, waaronder de melding “Can’t convert” 220100001 “tot long” fout.

“Het probleem heeft te maken met een mislukte datumcontrole met de verandering van het nieuwe jaar en niet met een storing van de AV-engine zelf. Dit is geen probleem met het scannen van malware of de malware-engine, en het is geen beveiligingsprobleem. De versiecontrole die wordt uitgevoerd met het handtekeningbestand zorgt ervoor dat de malware-engine crasht, waardoor berichten vast komen te zitten in transportwachtrijen”, legde het Exchange-team uit op zijn Tech Community-forum.

Het geautomatiseerde reset-script voor de scanengine downloaden voor Exchange Y2K22-bug

IT-beheerders moeten de onderstaande stappen volgen om het script voor het automatisch resetten van de scanengine uit te voeren op elke lokale Microsoft Exchange-server in hun organisatie:

  • Open vervolgens een Exchange Management Shell (EMS) als administrator.


  • Klik vervolgens op Yes als er om het volgende gevraagd wordt

  • Stel het uitvoeringsbeleid voor PowerShell-scripts in op RemoteSigned door de volgende opdracht uit te voeren:

Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy RemoteSigned

  • Type vervolgens “A” om “yes to all” in te geven en het script te starten

  • Ten slotte moet u het geautomatiseerde script uitvoeren op elke Exchange-mailboxserver die antimalware-updates downloadt.

Het is belangrijk op te merken dat het script voor het automatisch resetten van de scanengine ook tegelijkertijd op meerdere servers kan worden uitgevoerd. De Redmond-gigant heeft gewaarschuwd dat het uitvoeren van het script enige tijd kan duren om alle berichten op te ruimen die vastzitten in de transportwachtrij, afhankelijk van de grootte van de organisatie.

Het Microsoft Exchange-team heeft ook een handmatige invoermethode uitgewerkt die Exchange-beheerders zal helpen bij het updaten van de scanengine. Bovendien merkte Microsoft op dat zijn nieuwe scanengine (versie 2112330001) in de toekomst updates in deze volgorde zal blijven ontvangen.