Upgrade domeincontroller – Windows Server 2019 naar Server 2022

Upgrade Domain Controller – Server 2019 naar Server 2022

Deze post behandelt de stappen voor het upgraden van een domeincontroller die draait op Windows Server 2019 naar Windows Server 2022. We zullen een interne upgrade uitvoeren van een domeincontroller die draait op Windows Server.

Een in-place upgrade is de oplossing als u dezelfde hardware en alle serverrollen wilt behouden zonder de server plat te maken.

Wanneer u een upgrade van de domeincontroller uitvoert, kunt u van een ouder besturingssysteem naar een nieuwer besturingssysteem gaan, terwijl uw instellingen, serverrollen en gegevens intact blijven.

Dit artikel kan worden gebruikt om een interne upgrade van een domeincontroller op Windows Server 2019 naar Windows Server 2022 uit te voeren.

In-place upgrade paths voor Windows Server 2022
Wanneer u van plan bent een upgrade van de domeincontroller op Windows Server uit te voeren, is het belangrijk om de upgradepaden te controleren. Als u bijvoorbeeld een in-place upgrade van Server 2109 naar Server 2022 wilt doen, controleert u eerst of het een ondersteund upgradepad is.

Microsoft heeft de interne upgradepaden voor Windows Server 2022 nog niet bijgewerkt. U hoeft zich geen zorgen te maken, want het upgraden van een domeincontroller van Windows Server 2019 naar Windows Server 2022 wordt ondersteund.

Info – Windows Server kan doorgaans worden geüpgraded via ten minste één en soms zelfs twee versies. Windows Server 2016 en Windows Server 2019 kunnen bijvoorbeeld beide worden geüpgraded naar Windows Server 2022

Vereisten voor het upgraden van een domeincontroller
De volgende lijst bevat enkele vereisten voordat u een upgrade van de domeincontroller van Windows Server 2019 naar Windows Server 2022 uitvoert.

• Controleer of de doelserver voldoet aan de systeemvereisten. Het belangrijkste is dat u de hardwarevereisten controleert en bevestigt of uw server na de upgrade probleemloos kan werken.
• Verifieer de compatibiliteit van applicaties – Er is geen gemakkelijke snelkoppeling hiervoor, u moet de werking van applicaties handmatig testen op een testserver.
• Connectiviteit – Controleer de verbinding met de doelserver vanaf de computer waarop u de interne upgrade wilt uitvoeren.
• Maak een back-up van uw server vóór de upgrade – Microsoft raadt u aan een back-up te maken van uw besturingssysteem, apps en virtuele machines voordat u een upgrade van de domeincontroller uitvoert.
• Download Windows Server 2022 – Windows Server 2022 kan worden gedownload in het Microsoft Evaluatiecentrum. Ik raad echter aan om de nieuwste en een volledige versie te downloaden via Microsoft VLSC- of Visual Studio-abonnementen.

Controleer de versie van het AD-schema

Wanneer u een interne upgrade plant van een domeincontroller die op Windows Server wordt uitgevoerd, vereist de Schema-versie een update naar de nieuwste versie.

U kunt de Power shell snel openen en de volgende opdracht uitvoeren om de huidige versie van het AD-schema te bepalen.

Get-ADOBject (Get-ADRootDSE).schemaNamingContext -Property objectVersion

In een apart bericht heb ik meerdere methoden behandeld om de Active Directory Schema-versie op Windows Server te vinden. De post vermeldt ook alle AD Schema-versies met objectVersion Value.

De AD Schema-versie van Windows Server 2022 en Windows Server 2019 is 88. Dus als u de domeincontroller upgradet van Windows Server 2019 naar Server 2022, kunt u de stap van de schema-upgrade overslaan, aangezien er geen wijzigingen zijn met de Schema-versie

Voer Adprep /ForestPrep uit

De adprep /forestprep bereidt een forest voor op de introductie van een domeincontroller. U hoeft deze opdracht maar één keer in het forest uit te voeren.

Zorg ervoor dat u deze opdracht uitvoert op de domeincontroller die de rol van schema-operationsmaster voor het forest bevat. U moet lid zijn van alle volgende groepen om deze opdracht uit te voeren:

• Enterprise Admins group
• Schema Admins group
• Domain Admins group of the domain that hosts the schema master

Als u de adprep /forestprep uitvoert om het schema te upgraden op een domeincontroller met Windows Server 2019, ziet u dit.

Forest-wide information is al bijgewerkt. De Adprep heeft niet geprobeerd deze bewerking opnieuw uit te voeren. Dit betekent dat u het schema niet hoeft te upgraden, aangezien het de nieuwste versie is.

Forest-wide information is al bijgewerkt.
[Status/Consequence]
Adprep heeft niet geprobeerd deze bewerking opnieuw uit te voeren

Zorg ervoor dat u deze opdracht uitvoert op de domeincontroller die de rol van schema-operationsmaster voor het forest bevat. U moet lid zijn van alle volgende groepen om deze opdracht uit te voeren:

• Enterprise Admins group
• Schema Admins group
• Domain Admins group of the domain that hosts the schema master

Als u de adprep /forestprep uitvoert om het schema te upgraden op een domeincontroller met Windows Server 2019, ziet u dit.

Forest-wide information is al bijgewerkt. De Adprep heeft niet geprobeerd deze bewerking opnieuw uit te voeren. Dit betekent dat u het schema niet hoeft te upgraden, aangezien het de nieuwste versie is.

Forest-wide information is al bijgewerkt.
[Status/Consequence]
Adprep heeft niet geprobeerd deze bewerking opnieuw uit te voeren


Upgradeschema voor Active Directory Forest

Voer Adprep /DomainPrep uit
U voert de opdracht adprep /domainprep uit nadat de opdracht forestprep is voltooid en nadat de wijzigingen zijn gerepliceerd naar alle domeincontrollers in het forest.

Als u de adprep /domain uitvoert om het schema te upgraden op een domeincontroller met Windows Server 2019, ziet u dit.

Domeinbrede informatie is al bijgewerkt. De Adprep heeft niet geprobeerd deze bewerking opnieuw uit te voeren. Dit betekent dat u het schema niet hoeft te upgraden, aangezien het de nieuwste versie is.

Upgrade domeincontroller van Windows Server 2016 naar Server 2022
Als u de AD-domeincontroller op Windows Server 2016 gebruikt en u wilt upgraden naar Windows Server 2022, verschilt de schemaversie.

Windows Server 2016 heeft Schema objectVersion Value 87, terwijl de schemaversie van Windows Server 2022 88 is. Daarom moet u adprep.exe /forestprep uitvoeren om het schema te upgraden naar de nieuwste versie als u een upgrade uitvoert van Server 2016 naar Server 2019.

De adprep-tool breidt het Active Directory-schema uit en werkt de machtigingen indien nodig bij om een forest en domein voor te bereiden voor een domeincontroller waarop het besturingssysteem Windows Server 2016/2019 wordt uitgevoerd.

Steps to Upgrade Domain Controller
Om de domeincontroller op Windows Server te upgraden, hebt u de Windows Server-media nodig. Kopieer de Windows Server 2022 ISO-media naar de Windows Server en koppel deze.
Voer vanaf de installatiemedia van Windows Server 2022 setup.exe uit als beheerder.

Upgrade domeincontroller – Voer Setup uit als beheerder

On the Install Windows Server screen click Next.

Install Windows Server 2022

Om het besturingssysteem te upgraden naar Windows Server 2022, voert u de productsleutel in en klikt u op Volgende.


Voer de productsleutel van Windows Server 2022 in

Selecteer op het scherm Afbeelding selecteren de juiste afbeelding van het besturingssysteem. De image van Windows Server 2022 Datacenter (Desktop Experience) is geselecteerd. Klik volgende.


Selecteer Windows Server 2022 Image

Klik voor toepasselijke kennisgevingen en licentievoorwaarden op Accepteren.

 

Accepteer de licentievoorwaarden

Opmerking – In het ideale geval zou u op een server met de rol van domeincontroller geen toepassingen moeten installeren, met name de softwareprogramma’s van derden.

 


Domeincontroller upgraden

Klik in het venster Klaar om te installeren op Installeren. Hiermee begint de upgrade van de Windows Server-domeincontroller.

On Ready to install window, click Install. This begins the Windows Server domain controller upgrade.

Upgrade domeincontroller – Klaar om te installeren

Your server will restart several times during the upgrade. It is best to leave the server as it and let it complete the in-place upgrade.


Upgrade van domeincontroller in uitvoering

De upgrade van de domeincontroller duurt meestal even, afhankelijk van de grootte van uw infrastructuur. Er zijn verschillende factoren die de tijd bepalen die nodig is om een domeincontroller te upgraden.

Na een paar keer opnieuw opstarten, wordt de Windows Server 2016 met de domeincontroller geüpgraded naar Windows Server 2022.

U kunt de Windows Server-editie verifiëren door mijn mijn pc te openen. In de onderstaande schermafbeelding ziet u dat de editie Windows Server 2022-datacenter is en versie 21H2.

En ja, de map Windows.old wordt gemaakt op het C:\-station nadat u de upgrade van de domeincontroller hebt uitgevoerd

Upgrade Domain Controller Complete