Werken in de Cloud

Bel de ICT-Hulplijn: thuiswerken, hoe dan?

De ‘Cloud’ een veelgenoemde term in het bedrijfsleven. De één zweert erbij, terwijl een ander liever vasthoudt aan de hardware van zijn eigen bedrijf. Waarom zou je overstappen naar werken in een Cloud en wat zijn daar de voordelen en nadelen van?

Voordelen werken in de cloud

Altijd en overal werken

Als je als bedrijf beslist om gebruik te maken van de cloud betekent dat ook dat je medewerkers altijd en overal aan de data geraken die ze nodig hebben. Dat geeft natuurlijk een ongekende flexibiliteit die geen investeringen vereist die je wel zou hebben bij een eigen systeem. Of je werknemers nu thuis, op kantoor of nog ergens totaal anders zijn: ze kunnen verder werken aan eender welke opdracht. Je hoeft dus geen rekening meer te houden openingstijden of de locatie.

Geen investeringskosten

Het bijhouden van eigen servers met onderhoud en personeel kost heel wat geld en vraagt een behoorlijke investering. Bij een cloudleverancier valt die hele investering echter weg: door de vele schaalvoordelen zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je het zelf moet doen. Bovendien betaal je in de regel enkel maar voor wat je daadwerkelijk verbruikt.

Geen technische kennis nodig

Updates van het IT-systeem of problemen ermee kunnen heel wat moeilijkheden veroorzaken en vereisen heel wat technische kennis. Door de cloud te gebruiken hoef je als gebruiker daar echter geen aandacht meer aan te besteden: dat is een zaak van de aanbieder die elk probleem zo snel mogelijk zal proberen oplossen. Bovendien is het zo dat bij je nooit je documenten kwijt zult zijn. Bij een crash van de eigen servers bestaat dat gevaar wel

Handig voor projectteams

Werk je in het bedrijf met projectteams? Dan kan je handig samenwerken via de cloud zonder constant documenten op en neer te sturen naar elkaar. Via de cloud kunnen meerdere werknemers tegelijk in een document werken en in communicatie treden.

Flexibiliteit

Het grote doel als bedrijf is natuurlijk doorgroeien. Een handig element van de cloud is dat het perfect mee kan groeien met het bedrijf: als je verbruik stijgt is een extra abonnement zo aan te schaffen en dat werkt ook omgekeerd zo. Als het even slechter gaat kan je heel snel verbruik verminderen.

Nadelen werken in de cloud

Afhankelijk van het internet

Werken via de cloud betekent ook werken via het internet. Als dat wegvalt kan je niet aan de documenten en dat kan wel eens een serieus obstakel zijn. Bovendien is het ook zo dat de data opslag van je bedrijf buiten de organisatie zit en dat is voor heel wat bedrijfsleiders niet meteen een wenselijke situatie.